Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος - Μπενετάτος Νεκτάριος
 
 
 
Δημητρακοπούλου 41-45 11742 Αθήνα (Στάση μετρό Συγγρού Φιξ)
 
Λεωφ. Δεκελείας 138-140 143 41, Νέα Φιλαδέλφεια
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Συχνές Παθήσεις

 
Στην ενότητα αυτή θα βρείτε πληροφορίες για τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινολογικές παθήσεις.
 
Θυρεοειδής αδένας
 
 
Thireoeidis adenas
 
 
 
O θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον λαιμό, μπροστά από την τραχεία (αναπνευστικός σωλήνας) και κάτω από τον κρικοθυρεοειδή χόνδρο του λάρυγγα («μήλο του Αδάμ»). Η ανατομική του θέση εντοπίζεται εκεί που είναι ο κόμπος της γραβάτας σε έναν άνδρα. Έχει σχήμα πεταλούδας, βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό.
 
 
 
 
Η ονομασία "θυρεοειδής" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη θυρεός (= ασπίς) εξαιτίας του σχήματός του, που μοιάζει με ασπίδα. Επιστεύετο λοιπόν ότι ο θυρεοειδής φυλάσσει σαν φρουρός (θυρεός) την είσοδο του λάρυγγα.

Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου ο θυρεοειδής αρχικά δημιουργείται σε μια υψηλότερη θέση (περίπου στη βάση της γλώσσας) και ακολούθως μεταναστεύει προς τα κάτω για να λάβει την τελική του θέση στο πρόσθιο κάτω μέρος του λαιμού πριν από τη γέννηση. Σε ορισμένα παιδιά αυτή η ομαλή κάθοδος δεν γίνεται και έτσι σπάνια μπορεί ο θυρεοειδής να εμφανιστεί στη βάση της γλώσσας και να μοιάζει σαν αμυγδαλή (γλωσσικός θυρεοειδής) ή να παραμείνει μια κύστη ψηλότερα από την κανονική θέση του θυρεοειδούς, η λεγόμενη θυρεογλωσσική κύστη, που χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς συνίσταται στο να προσλαμβάνει το ιώδιο από τις τροφές, να το ενώνει με ένα αμινοξύ, την τυροσίνη, και να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) που έχει τέσσερα άτομα ιωδίου και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που έχει τρία άτομα ιωδίου. Το ιώδιο λοιπόν είναι βασικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών. Παλαιότερα υπήρχε μεγάλη έλλειψη ιωδίου στις τροφές με αποτέλεσμα να είναι συχνές οι ιωδοπενικές βρογχοκήλες. Βρογχοκήλη σημαίνει διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, π.χ. σε μερικά μέρη της Ελλάδας (κυρίως ορεινές ηπειρωτικές περιοχές) και της κεντρικής Ευρώπης (π.χ. περιοχή των Άλπεων) οι κάτοικοί τους μπορεί να είχαν θυρεοειδείς με τεράστιες διαστάσεις και πολλούς ευμεγέθεις όζους. Σήμερα η ποσότητα ιωδίου που υπάρχει στις τροφές (ιωδιωμένο αλάτι, θαλασσινά, γαλακτοκομικά) είναι ικανοποιητική, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι ιωδοπενικές βρογχοκήλες, αλλά να έχουν αυξηθεί άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς πχ. οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι γεμάτος με θυρεοειδικές ορμόνες, κυρίως Τ4, που, όταν τις χρειάζεται ο οργανισμός, απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, ενώνονται μερικώς με θυρεοδεσμευτικές πρωτεΐνες και μεταφέρονται σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος, όπου ρυθμίζουν τη λειτουργία σχεδόν κάθε κυττάρου και κάθε ιστού. Π.χ οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολισμό, συμβάλλουν στο να διατηρείται το σώμα ζεστό αυξάνοντας την παραγωγή θερμότητας, ρυθμίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων. Οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν πώς το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει την ενέργεια.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από την υπόφυση (τον κεντρικό ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου) μέσω της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).
 
 
 
Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
 
Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;
 
Όζοι θυρεοειδούς
 
Θυρεοειδίτιδες
 
Καρκίνος θυρεοειδούς